Захар от кокосов цвят БИО x 450 g / Mattisson Healthstyle
- Модел: Захар от кокосов цвят БИО x 450 g
- Наличност: В наличност
- Производители: Mattisson Healthstyle
-
18,49 лв
Натурален подсладител за здравословно хранене. Пълноценен заместител на бялата рафинирана захар.
Кокосовата захар се счита за един от един от най-добрите и най-полезни естествени подсладители. Характерно за нея е богатото ѝ съдържание на витамини и микроелементи. Състои се от почти 80% захароза, а останалите 20% са глюкоза и фруктоза. Специфична нейна особеност е по-ниската стойност на гликемичния ѝ индекс – 35. Тази на бялата захар е между 60–80, а на тръстиковата – 72. При храните с нисък гликемичен индекс повишаването на кръвната захар става умерено, а енергията се освобождава постепенно. Докато при храните с висок гликемичен индекс нивата на кръвната захар се повишават рязко и достигат високи стойности. Това от своя страна може да причини увреждане на някои органи в човешкия организъм, да доведе до затлъстяване.
Цветът на кокосовата захар варира от светло до тъмно кафяво. Има леко сладникав вкус и приятен карамелен аромат. Подходяща е за овкусяване и подслаждане на кисело мляко, смутита, плодови сокове, чай, кафе, коктейли, сладолед, различни десерти и печива.
Не съдържа изкуствени оцветители или синтетични аромати. За разлика от рафинираната бяла захар, кокосовата захар е по-малко калорична.
Здравословни ползи от приема
Кокосовата захар има много полезни свойства, заради които е препоръчителна при редица състояния:
Кокосова палма – описание
Кокосовата палма (лат. Cócos nucífera) принадлежи към семейство Палмови (лат. Arecaceae) и е единствен представител на своя род. Тя е вечнозелено растение с големи перести листа (до 5–6 м дължина), събрани в розетка на върха. Стволът ѝ е висок и обикновено е наклонен над морето. В естествена среда кокосовата палма може да израсне до 30 метра. Продължителността на живота ѝ е между 60–70 години.
Счита се, че нейна родина е Югоизточна Азия. Расте в Малайзия, Филипините, Индонезия, Индия, Шри Ланка. Среща се в Северна и Южна Америка. Предпочита горещия тропически климат, пясъчната почва на крайбрежните райони, както и солената морска (или океанска) вода.
Кокосова захар – състав и полезни свойства
Кокосовата захар се произвежда от съцветията на кокосовата палма и нектара, който се събира от тях – приятен на вкус и много питателен. В състава ѝ са включени:
Глутаминът е аминокиселина, която е от значение за нормалното функциониране на човешкия организъм. Особено необходима е за спортуващи или за хора, които се възстановяват след операция.
Участва в синтеза на протеини. Служи като основен материал на мускулната тъкан. Действа благоприятно върху работата на мозъка и сърцето. Подпомага по-бързото зарастване на рани.
Инулинът е полизахарид, отнасящ се към групата на сложните въглехидрати и има много полезни свойства:
Инозитолът е витаминоподобно вещество. Отнася се към витамините от група В и е популярен е като витамин В8. Синтезира се в човешкия организъм, но може да се приема допълнително с храната (пшенични кълнове, ядки, цитрусови плодове, бобови растения, говеждо месо) или хранителни добавки.
Установено е, че инозитолът е необходим за правилното функциониране на нервната система. Стимулира мозъчната функция, допринася за намаляване на чувството на тревожност, помага при депресия. Укрепва кръвоносните съдове. Действа благоприятно върху метаболитните процеси. Намалява риска от метаболитен синдром.
Съставки: 100% органична захар от кокосов цвят.
Хранителни стойности: (в 100 g) NRV%*
Енергия 1597 kJ/376 kCal **
Мазнини 0.1 g **
Наситени мазнини 0.1 g **
Въглехидрати 92 g **
Захари 87 g **
Протеини 1.2 g **
Фибри 1.3 g **
Сол 0.5 g **
Подходящо за вегани.
Препоръки за употреба: Използва се като заместител на захар и други подсладители. Придава приятен сладък вкус на смутита, кисело мляко, закуска, напитки, сладолед, десерти.
Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина!