Холестерол формулата на Sanavita подпомага нормалното състояние на липидния метаболизъм, както и поддържането на здравословни нива на триглицеридите
Продуктът е създаден на основата на монаколин K от ферментирал червен ориз, екстракт от чесън, екстракт от берберис, осигуряващ активното вещество берберин, поликозанол от захарна тръстика, коензим Q10 и ниацин. Холестеролът е мастният компонент на кръвта. Има два вида холестерол: LDL и HDL. Твърде много LDL холестерол и недостатъчно HDL холестерол могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Препоръчителната доза в подкрепа на нормалния метаболизъм на триглицеридите и холестерола е 1 таблетка дневно. Опаковката осигурява необходимото количество от продукта за 1 месец.
Какви са предимствата за здравето, за които допринасят отделните съставки във формулата
- Берберис (Berberis vulgaris)
Най-ценният алкалоид, извлечен от бербериса, е берберинът, който е традиционен лек срещу висок холестерол. В миналото берберинът е бил използван и заради дезинфекционните си свойства, за лечение на бактериална диария и кандидоза и като имуностимулант. Някои последни проучвания доказват свойствата на берберина за намаляване нивата на кръвната захар и холестерола. Благодарение на тях, той е полезен за хора, страдащи от метаболитни нарушения, както и за много спортисти и жени, които приемат добавки за подобряване на глюкозния толеранс. Положителният ефект на алкалоида се проявява на няколко нива: от абсорбцията до синтеза на стерол. Всъщност берберинът намалява абсорбцията на холестерол в червата и увеличава отделянето му от черния дроб с жлъчката. Това е причина за положителния му ефект върху метаболизма и сърдечно-съдовата система. Смята се, че берберинът предотвратява атеросклеротични и дегенеративни процеси в артериите. Когато се използва в малки дози, той укрепва имунната система, убива гъбичките и паразитите в червата и кожата.
- Чесън (Allium sativum L.)
Чесънът съдържа алицин, който помага за елиминирането на лошия холестерол. Екстрактът от чесън помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Това предпазва кръвоносните съдове от запушване и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. Една скилидка дневно е достатъчна за намаляване на кръвното налягане, тъй като химическите съединения в чесъна могат да разширят кръвоносните съдове и да подобрят притока на кръв. Доказано е, че чесънът намалява общия холестерол и LDL холестерола с 10-15%. В същото време, чесънът не влияе върху нивата на HDL или добрия холестерол.
- Червен ориз (Oryza sativa L)
Червеният ориз се произвежда чрез ферментация на бял ориз с гъбата Monascus purpurea. Основното активно вещество, което се извлича от ферментиралия червен ориз е монаколин К. Именно то понижава холестерола в кръвта и има благоприятен ефект при съдови заболявания и високо кръвно налягане. Редовната консумация на червен ориз води до намаляване на нивата на общия и LDL холестерол и същевременно повишаване на нивата на HDL холестерол. Този ефект на червения ориз се дължи на действието върху работата на чревния тракт.
Коензим Q10, наричан още убихинон, е мощен антиоксидант и действа срещу стареенето и окислителните процеси в тялото. Той е един от основните компоненти на митохондриалната дихателна верига. Осигурява енергийния метаболизъм на клетките и е стабилизатор на клетъчните мембрани. Нивото му в кръвта зависи от фактори като концентрация на холестерол и триглицериди, пол, възраст и консумация на алкохол.