Еритритол x 400 g/ Erythritol / Mattisson Healthstyle
- Модел: Еритритол x 400 g/ Erythritol
- Наличност: В наличност
- Производители: Mattisson Healthstyle
-
18,49 лв
Еритритолът е растителен невъглехидратен подсладител, който се класифицира като захарен алкохол по същия начин като ксилитола и сорбитола. Този естествен подсладител се среща в някои гъби, в тиквата, пъпеша, гроздето, крушата и в някои храни и напитки след процеса на ферментация – във виното, бирата, сиренето, соевия сос и други. Индустриално еритритолът се получава чрез ферментация на дрожди от растения с високо съдържание на нишесте - царевица, тапиока и др. Има около 70% от подслаждащата сила на обикновената захар. Може да се използва като заместител на тръстикова захар, захар от цвекло или други подсладители. Това сладко на вкус вещество е открито през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус. През 1993 г. еритритолът започва да се използва в Япония, а по-късно и в останалия свят. Еритролът има кристална структура и оставя усещането за хлад, когато се разтваря в устата. Има нулев гликемичен индекс. Този продукт се абсорбира бързо в тънките черва, но не се усвоява от тялото и се отделя естествено с урината. За разлика от други подсладители, няма ефект върху чревната микрофлора, не предизвиква подуване на корема и други неприятни симптоми.
Как действа на организма употребата на еритритол
Приложение
Еритритолът се използва широко в хранително-вкусовата и козметичната промишленост и в медицината. Добавя се към дъвки и пасти за зъби. С него може да се подслаждат чай или кафе, както и да се добавя към кисели млека или ръчно направени сладки, бисквитки и други десерти.
Не е подходящ за приготвяне на конфитюри и мармалади, тъй като няма консервиращи свойства.
Съставки: 100% еритритол.
Хранителни стойности: (в 100 g) NRV%*
Енергия 0 kJ/0 kCal **
Мазнини 0 g **
Наситени мазнини 0 g **
Въглехидрати 99.8 g **
Захари 0 g **
Протеини 0 g **
Фибри 0 g **
Сол 0.05 g **
Подходящо за вегани.
Препоръки за употреба: Еритритолът е идеален заместител на тръстикова захар, захар от цвекло или други подсладители. Придава приятен сладък вкус на смутита, напитки, кисело мляко, закуски, сладоледи и други десерти.
Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина!