Царевичният продукт се получава чрез смилане на царевица до постигане на прахообразна текстура под формата на брашно или грис.
За разлика от брашното, направено от пшеница, заревичното не съдържа глутен, което го прави подходящо за употреба от хора имащи непоносимост към глутен.
Освен това съдържанието на мазнини в него е много по-малко, което го прави предпочитан продукт за здравословно хранене.
Полезните му качества се допълват и от факта, че в него няма холестерол и е начин за справяне с наднорменото тегло, както и за превенция от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Също царевичното зърно е богато на минерали и витамини, нужни за доброто здраве на човека.
Само в 100 гр грис се съдържат 18 основни аминокиселини, както и магнезий, желязо, малко фосфор, калий, селен, витамин B6, B9, B12, A, E, K и др.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 360 kcal
Протеини- 8 g
Мазнини - 3 g
от които наситени мастни киселини - 0,7 g
Въглехидрати - 74 g
от които захари - 6 g
Сол - 0,075 g
Начин на приготвяне:
В подсолена вряща вода (2.5л) изсипете 500 гр царевичен грис. Разбърквайте интензивно в продължение на 6-7 минути. Не бива да стават бучки или да загори. Разсипете в съдове и овкусете по желание.
Предупреждения:
Да се съхранява на сухо и прохладно място, без пряка слънчева светлина.
Опаковка:
500 гр
Произход:
Италия