Prime Pharmacy

Аспетин Адифарм / Aspetin Adipharm табл. 500mg x100

  • Аспетин Адифарм / Aspetin Adipharm табл. 500mg x100
Добави в "Желани"
  • Производители: Adipharm
  • Модел: Adipharm Аспетин Адифарм / Aspetin Adipharm табл. 500mg x100
  • Наличност: В наличност
  • 5,20 лв

Аспетин Протект Адифарм 100 mg таблетки
Ацетилсалицтова киселина (Acetylsalicylic acid)


Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
Това лекарство се отпуска без рецепта. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Аспетин Протект Адифарм и за какво се използва
2. Преди да използвате Аспетин Протект Адифарм
3. Как се прилага Аспетин Протект Адифарм
4. Възможни нежелани реакции
5. Съхранение на Аспетин Протект Адифарм
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АСПЕТИН ПРОТЕКТ АДИФАРМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Аспетин Протект Адифарм 100 mg принадлежи към групата на лекарствени продукти, които потискат агрегацнята на вид кръвни клетки (тромбоцитите) и предотвратяват образуването на тромби. Аспетин Протект Адифарм 100 mg притежава кардиопротективен ефект.

Използва се при:

лечение на нестабилна ангина пекторис;
остър инфаркт на миокарда - като част от стандартната терапия;
вторична профилактика след инфаркт на миокарда;
след артериални съдови операции или интервенции (след аортокоронарен байпас, при перкутанна транс-луминална коронарна ангиопластика);
за профилактика на преходни исхемични атаки и мозъчни инфаркти, когато се наблюдават предупредителни симптоми.
Аспетин Протект Адифарм 100 mg не е подходящ за лечение на болкови състояния.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АСПЕТИН ПРОТЕКТ АДИФАРМ

Аспетин Протект Адифарм 100 mg не трябва да се използва при:

известна свръхчувствителност към ацетилсалнцилова киселина или към някое от помощните вещества, съдържащи се в таблетките Аспетин Протект Адифарм;
патологично повишена склонност към кървене;
лошо храносмилане, пептична язва на стомаха и/или дванадесетопръстника;
Този продукт не трябва да се използва през първи и трети триместър от бременността, тъй като е възможно да причини сериозна вреда на плода, може да доведе до забавяне или удължаване на раждането и удължаване на кървенето.
През втори триместър на бременността лекарственият продукт не трябва да се използва, освен ако това не е абсолютно неизбежно. При наличието на сериозни причини за прилагане на продукта при жени, които очакват да забременеят или са във втори триместър на бременността, дозата трябва да бъде възможно най-ниската и лечението да продължи възможно най-кратко време.

Обърнете специално внимание при употребата на Аспетин Протект Адифарм
Преди да приемете Аспетин Протект Адифарм, непременно се консултирайте с лекар, ако страдате от някое от по-долу посочените заболявания. При тези групи пациенти трябва да се прилага с особено внимание: астма и полипи в носа; заболявания на кръвотворната система; заболявания на черния дроб или бъбреците; неконтролирана хипертония; диабет; пациенти приемащи концентриран алкохол всеки ден в количество над 75 мл.
Аспетин Протект Адифарм 100 mg не бива да се приема от деца под 18 год. и подрастващи, при болни от варицела и други вирусни заболявания, поради опасност от синдрома на Рей. Аспетин Протект Адифарм 100 mg може да се дава на деца под 18 год. само по изрично предписание на лекар и при липса на други ефикасни средства.

Прием на други лекарства
Моля, информирайте своя лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекар. Аспетин Протект Адифарм може да взаимодейства с алкохол, противовъзпалителни средства, антикоагуланти, хормони, антидиабетични средства, антиепилептични средства, пробенецид, гинко билоба.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Не се препоръчва приемането на Аспетин Протскт Адифарм по време на бременност, освен ако не е изрично предписан от лекар.

Шофиране и работа с машини
Не са необходими специални мерки.

Важна информации относно някои от съставките на Аспетин Протект Адифарм
Този лекарствен продукт съдържа лактоза. Ако Ви е известно, че страдате от непоносимост към някои захари, моля уведомете Вашия лекар, преди да приемете това лекарство.

3. КАК СЕ ПРИЛАГА АСПЕТИН ПРОТЕКТ АДИФАРМ

Ако лекарят не е предписал друго, спазвайте следните правила за употреба на Аспетин Протект Адифарм 100 mg. Придържайте се към инструкциите, защото в противен случаи е възможно Аспетин Протект Адифарм 100 mg да не покаже задоволителен ефект!
Таблетките трябва да се приемат веднъж дневно, по възможност винаги по едно и също време на деня, след хранене с достатъчно количество течност. Избягвайте употребата на празен стомах. В случай на остър инфаркт на миокарда първата таблетка трябва да се сдъвче, преди да се преглътне.
Аспетин Протект Адифарм 100 mg е предназначен за продължителна употреба. Продължителността на лечението ще бъде определена от Вашия лекар.
След аортокоронарен байпас терапията с Аспетин Протект Адифарм 100 mg започва 24 часа след операцията.

При лечение на нестабилна ангина пекторис (болки в гърдите, предизвикани от нарушение на кръвния поток през коронарните артерии на сърцето):
Дневната доза е между 75 и 300 mg ацитилсалицилова киселина. На базата на по-добра поносимост, препоръчваната дневна доза е 1 таблетка Аспетин Протект Адифарм 100 mg (еквивалентна на 100 mg ацетилсалицилова киселина).

При остър инфаркт на миокарда:
Дневната дозировка е от 100 до 160 mg ацетилсалицилова киселина. Препоръчваната дневна доза е 1 таблетка Аспетин Протект Адифарм 100 mg (еквивалентна на 100 mg ацетилсалицилова киселина).

За профилактика на инфаркт на миокарда след прекаран такъв (вторична профилактика на инфаркт на миокарда):
Препоръчваната дневна доза е 3 таблетки Аспетин Протект Адифарм 100 mg (еквивалентни на 300 mg ацетилсалипилова киселина).

След хирургически или други интервенции, извършени върху артериите (след артериални съдови операции или интервенции, напр. аортокоронарен байпас, перкутанна транс-луминална коронарна ангиопластика):
Дневната доза е в интервала между 100 и 300 mg ацетилсалицилова киселина. Ако толерансът е по-добър, препоръчваната дневна доза е 1 таблетка Аспетин Протект Адифарм.

Профилактика на развитието на преходни състояния на недостатъчно оросяване на мозъка (преходни исхемични атаки) и мозъчен инфаркт, при наличие на предупредителни признаци:
Дневната доза варира между 30 mg и 300 mg ацетилсалицилова киселина. За по-добра поносимост се препоръчва дневна доза от 1 таблетка Аспетин Протект Адифарм 100 mg.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Аспетин Протект Адифарм
Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате съмнение за предозиране с таблетки Аспетин Протект Адифарм. Лекарят ще определи какви мерки трябва да се предприемат в зависимост от тежестта на предозирането (интоксикацията). При предозиране може да настъпи замаяност и шум в ушите, особено при деца и пациенти в напреднала възраст.
При прояви на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете ким лекар!

Ако сте пропуснали приема на Аспетин Протект Адифарм
Ако сте пропуснали един прием, вземете продукта във времето на следващия регулярен прием, без да увеличавате дозата.

Ако сте спрели приема на Аспетин Протект Адифарм
Моля, не прекъсвайте употребата на Аспетин Протект Адифарм без предварителна консултация с Вашия лекар.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както и всеки друг лекарствен продукт, Аспетин Протект Адифарм може да предизвика нежелани лекарствени реакции.
Често нежеланите лекарствени реакции включват проблеми със стомаха и червата (напр. стомашна болка) и незначителна загуба на кръв в областта на стомаха и червата (слабо кървене). Понякога са наблюдавани гадене, повръщане и диария.
Рядко са докладвани кървене и образуване на язви на стомаха, както и реакции на свръхчувствителност, главно при астматични пациенти (напр. пристъпи на апнея, кожни реакции).
Рядко са наблюдавани нарушения на чернодробната и бъбречните функции, понижаване на кръвната захар (хипогликемия), както и особено тежки кожни реакции.
Ацетилсалициловата киселина в ниски дози потиска отделянето на пикочна киселина. Това може да предизвика пристъп на подагра при предразположени пациенти.
В редки случаи, след продължителна употреба на Аспетин Протект Адифарм, е възможно развитието на анемия, поради скрита загуба на кръв от стомаха и червата.
В случай на черни (смолисти) изпражнения (които могат да са признак на кървене в стомаха) е необходимо да информирате Вашия лекар незабавно.
Виене на свят и шум в ушите могат да бъдат симптоми на тежка интоксикация, особено при деца и пациенти в напреднала възраст.
Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на своя лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АСПЕТИН ПРОТЕКТ АДИФАРМ

Да се съхранява при температура под 25 °С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца!
Не използвайте Аспетин Протект Адифарм след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Аспетин Протект Адифарм
Активното вещество е ацетилсалицилова киселина. Всяка таблетка съдържа 100 mg ацетилсалицилова киселина (acetylsalicylic acid).

Другите съставки са: лактоза, микрокристална целулоза, силициев диоксид, колоиден безводен, натриев стеарил фумарат и кроскармелоза натрий.

Как изглежда Аспетин Протект Адифарм и какво съдържа опаковката
Таблетките са бели или почти бели, кръгли, плоски.

Таблетките са поставени в блистери, съдържащи 10 таблетки.

Една опаковка съдържа 30 или 100 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
АДИФАРМ ЕАД, България

Дата на последна акгуализация па текста: Октомври, 2008 г

Листовка за пациента
Напишете отзив
Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ